Egyesület

Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel

 
ŐSZI KONFERENCIA, TEHETSÉGNAP VISSZHANGJA

hir.jpg2012. november 10-én tartottuk az egyesületünk őszi rendezvényét, melyet egyben tehetségnapi programként ajánlottunk meg az Óvodai Országos Tehetségtanács által regisztrált tehetségpontoknak is. A rendezvény előtt már két héttel megtelt az Óbudai Művelődési Otthon, így igen sok jelentkezőt vissza kellett utasítanunk. 

A tehetségnap témája: a komplex tehetségprogram elmélete és gyakorlata volt, amelyben igyekeztünk sok kiváló kezdeményezést bemutatni a gyakorlat területéről. Elsőként ízelítőt kaphattunk a hatvani bázisóvoda zenei tehetségműhely munkájából, amely meggyőzött a minőségi, kiváló gyakorlatukról. kuriózumnak éreztük a karcagi Jókai Úti Tagóvoda óvónőjének közös hangszeres közreműködését. Kiváló zenei anyagválasztást erősített meg Lukács Lászlóné vezető óvónő, az ELTE mesterkurzusán végzett kutatásukkal, hogy a Kodály pedagógiáról nem kell letérni még a tehetségek nevelése során sem. Fejesné Halmai Júlia óvónő példaértékű ráhangoló interperszonális játékot mutatott be. Nagy öröm számunkra Gerzsenyiné Hódos Ildikó meséje. Azt követően egy kiforrott nyelvi műhely csodáját mutatta be Seres Barbara óvónő, akinek minden eszköze az archaikus kultúrából építkezett.
Az edelényi óvoda óvónői egy új módszerrel, az Ovi-olvashow-val ismertette meg az érdeklődő óvodapedagógusokat. Gyönyörű példát láthattunk a püspökladányi óvodapedagógusoktól ahhoz, hogy miként lehet egy városi rendezvénnyé fejleszteni egy nyelvi tehetségműhelyben elindított minőségi folyamatokat.
A nap fénypontjának számított a „Felfedezetteink”külön köszöntése, ahol az egyesületünk emléklapot nyújtott át Szűrszabóné Benkő Éva nagyszénási óvónőnek, festőnek, Seres Barbarának a békéscsabai Mackó-kuckó Óvoda óvónőjének a bábgyalogló színház létrehozásáért, és Gerzsenyiné Hódos Ildikó, a kékcsei Arany Laci Művészeti Bázisóvoda óvónőjének a mesemondásáért. (A képek megtekinthetők a tehetségpont menüben.)
A befejező pillanatok is boldoggá tettek bennünket. A mikóházi Bózsva-parti Óvoda gyermek és felnőtt népdalköre méltó befejezése volt e szép szakmai napnak. 
Külön köszönetet szeretnénk mondani az országos tehetségnapi programjainkat szervező Napsugár Bázisóvodának, akik évek óta biztosítják az egyesületnek az őszi konferencia helyszínét és nyugodt, szervezett működését. 
A rendezvény előadója volt dr. Dávid Imre debreceni egyetemi docens, aki az előadását a pedagógusok előítéletes viselkedésének bemutatásának szentelte.
 
2013. február 1-éig várjuk azok jelentkezését, akik a mozgás tehetségterületen kiemelkedő eredményt érnek el, és szívesen bemutatnák munkájukat Szolnokon, a IV. Tehetségnapon.