Egyesület

Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel

 
EGYESÜLETÜNK 15 ÉVES JUBILEUMÁT ÜNNEPELTE Nyomtatás E-mail

2014. április 26-án a III. Óvodapedagógusok Országos Kórusfesztiválján százan zengték:
„Jöjjön a földre a béke, és az emberi szívben a jó akarat!” (videó letöltése)


Felemelő érzés visszagondolni 2014. április 25-26-ára, amikor 300 művészeti programmal dolgozó óvodapedagógus találkozhatott Püspökladányban, a XX. Esztétikai Országos Tanácskozáson, az egyesületünk 15 éves jubileumi találkozóján. A szeretet és törődés nem mindennapi érzéseit élhettük át a püspökladányi intézményvezetők, tagóvoda-vezetők, óvoda-pedagógusok, dolgozók, szülők mély szeretetében. Talán először tudjuk megfogalmazni, hogy minden tagtársunk nagy elismeréssel és elégedettséggel szólt e tanácskozásról, mert úgy szakmai minőségében, mint szervezésében példaértéket képvisel. Milyen munícióval vértezett fel bennünket ez a jubileumi tanácskozás, és a lélekerősítő, Forrai Katalinra emlékező Kórusfesztivál?  Legnagyobb érték volt megtapasztalni, hogy a programunk minőségi megvalósulásáért hálózattá szerveződő közösségünk, mekkora utat tett meg 15 év alatt, és milyen mély kötődés alakult ki az egyesületi óvodák, bázisóvodák és az óvónők között.  Példaértéket képviselnek a testvéróvodai kapcsolatok, ahol a vezetők 200-300 kilométert is képesek utazni csak azért, hogy egymásnak segítsenek, vagy egymás eredményeit megnézhessék.


Vendégünk volt Kulcsárné Paszkosz Andrea, az az Emberi Erőforrás Minisztérium főtanácsos asszonya,  aki megemlékezésében azt erősítette meg, hogy kezdeményezni kell a szakmában, mert soha nem tudhatjuk, hogy milyen utat járhatunk be. Erre élő példaként emelte ki a művészeti programot és az egyesületet, amely igazi együttműködő közösséggé nőtte ki magát, és meghatározóvá vált a magyar óvodapedagógiában. Nagyon örültünk dr. Páli Judit pszichológus előadásának, s annak, hogy a 15 éves jubileumi ünnepünkön találkozhattunk, és ismét felvértezhetett bennünket az agy működésének rejtelmeivel, ami az alkotás szabadságát biztosítja számunkra. Páli Judit az egyesületünk elnökségi tagja volt az egyesület megalakulása kezdetén. Jó volt ezen az ünnepi esztétikai tanácskozáson találkozni. Délután, hömpölygő tömeg készült a délutáni szekcióülésekre, hogy a püspökladányi óvodák bemutassák hová jutottak el 15 év alatt az alternatív nevelésünkkel. Mennyire igazak azok a pedagógiai gondolatok, hogy mi a művészetek eszközeivel boldog, harmonikus, kreatív gyerekeket tudunk nevelni? A szekciók szakemberei teljesen felkészültek a tevékenységek olyan minőségi bemutatására, amit már az új ellenőrzési rendszer elvár tőlünk. Mindenütt vázlatok, reflexióval ellátott értelmezések álltak a vendégek rendelkezésére, valamint olyan oktatófilmek, amelyek tükrözték a művészeti program sajátosságait. A vendégek sokasága, és a szekcióülések vezetői elmondták, hogy életre kelt a módszertan könyvünk. Mindenütt láthatták azt, amiért másfél évtizede dolgozunk.
Köszönjük Nektek óvó nénik, drága gyerekek! Jó volt látni a gyermekek igényes műsorait, melyből sok ötletet vihettek haza a vendégeink.