Egyesület

Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel

 
   "ÓVODAI NEVELÉS A MŰVÉSZETEK ESZKÖZEIVEL"
 

 Óvodapedagógusok Országos Szakmai Egyesülete az Óvodások Neveléséért

web: http://ovodak.org.hu

Győr-Moson-Sopron Megyei Munkaközösség

 Bemutatkozik a Gyõr-Moson-Sopron megyei munkaközösség:


Szakmai Munkaközösség vezetõje : Szabóné Oláh Márta program szaktanácsadó
Helyszíne : Gyõr Nádorvárosi Közoktatási Központ Bartók Óvoda
Telefonszáma : 06 20 3964072, 96/420-033
e-mail : Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Levélcím : 9024 Gyõr, Bartók B. u. 35/c
  • Szakmai munkaközösségünk 2001-ben alakult az adaptáló óvodákból. Áprilisban és decemberben megtartott összejöveteleken megbeszéltük, ki mennyire mélyült el a program megvalósításában, mik a nehézségei, mivel birkóznak meg könnyedén, illetve nehezebben. Az aktív megbeszéléseken nagyon sok jó ötletet, eljárást sikerült egymásnak átadni. Ebben az évben még a távolabbi települések óvodái (úgymint Sarród, Kapuvár) is részt vettek a munkaközösségi foglalkozáson. Majd akkori megegyezés alapján a megye nyugati részébõl érkezõ kolléganõk alakítottak egy kapuvári központtal mûködõ külön munkaközösséget.
  • 2002-ben már konkrét tervvel, ajánlattal fordultam a gyõri és Gyõr környéki óvodákhoz. Úgy érzem, hogy ekkor indult el az igazi szakmai mûhelymunka, mely közel hozta egymáshoz az azonos programmal dolgozó óvodákat. A tanévben négy foglalkozást terveztem, néhol sikerült külsõ szakemberrel erõsíteni a programot.
  • 2002 januárjában 30 órás akkreditált továbbképzést szerveztünk, melyet a program alkotója tartott meg, a program értékelési ellenõrzési rendszerérõl.
  • 2002 októberében ismét szerveztünk egy 30 órás akkreditált alaptanfolyamot.
  • 2002 november 14.-i alkotódélutánon a kolléganõk már a karácsonyi díszítési technikákkal, ajándékkészítéssel ismerkedhettek. A foglalkozásra sikerült külsõs szakembert is meghívni. Így Barabás Renáta kézmûves tanár csuhé díszekre, virág készítésre tanította a lányokat. Királyné Szabó Karola a népmûvészet mestere - pedig a szalmafonás alapmûveleteit mutatta meg. A Bartók Óvoda Nagyon jó hangulatú délutánt töltöttünk együtt, ahol egyben rengeteg ötletet is cseréltünk. Nevelõtestületünk rövid "házi koncertet" rögtönzött. Természetesen az éneklésbe, zenélésbe a hallgatóságot is bevontuk. "Köszönjük a zenei ötlettár színes ízelítõjét! Igérjük, hasznosítani fogjuk!" - írták le a lányok, mielõtt elhagyták az óvodát.
  • 2003. március 20.-án drámapedagógiával foglalkoztunk. Külsõ közremûködõként sikerült megnyerni Frankó Katalin drámatanárt, aki néhány évvel ezelõtt óvónõként dolgozott. Óvodás korosztálynak is megfelelõ drámajátékokat játszottunk, nevelõértékükrõl beszélgettünk. A drámajáték közöttünk is oldotta a feszültséget, minket is közelebb hozott egymáshoz.
  • 2003. április 24.-én látogatást tettünk Gyõrújfalura, az ottani adaptáló óvodába. Számos ötletet gyûjthettünk az esztétikus környezetben. Sikeresen zártuk az évet, mert kialakult egy aktív csapat. Egyben levontam azt a tapasztalatot is, hogy elég egy évben két találkozót szervezni.

Megyei Szakmai Munkaközösségének tagjai:

01. NKK. Bartók Óvoda Gyõr
02. Gárdonyi G. Tehetségfejlesztõ I. és Óvoda Gyõr
03. Gyárvárosi Óvoda Gyõr
04. Benedek Elek Óvoda Gyõr
05. Gyõrújfalui Óvoda
06. Kormos István Óvoda Mosonszentmiklós
07. Napköziotthonos Óvoda Tápszentmiklós
08. Napköziotthonos Óvoda Táp
09. Aranykapu Óvoda Jánossomorja
10. Napköziotthonos Óvoda Mezõõrs
11. Napköziotthonos Óvoda Dunaszentpál
12. Kék Duna Óvoda Gönyû


Továbbiakban szeretettel várunk minden kedves érdeklõdõt, akik elfogadják értékeinket, sajátosságainkat, egyedi nevelési rendszerünket.