Egyesület

Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel

 
   "ÓVODAI NEVELÉS A MŰVÉSZETEK ESZKÖZEIVEL"
 

 Óvodapedagógusok Országos Szakmai Egyesülete az Óvodások Neveléséért

web: http://ovodak.org.hu

Megjelent

 

Nagy Jenőné: Tehetségígéretek gondozásának elmélete és gyakorlata

Tisztelt Olvasó!

Ez a könyv abból a célból készült, hogy az óvodai nevelőtestületeknek segítséget adjon a kora gyermekkori tehetségnevelés bevezetéséhez.
Az ország különböző területein működő 20 óvodai tehetségponttal olyan tehetséggondozó pedagógiai rendszert dolgoztunk ki, amely a Nemzeti Tehetség Program által kitűzött elveket és célokat követi. Az empirikus kutatásunk eredményeképpen elmondhatjuk, sikerült olyan gyakorlatot alkotni, amely valóra váltja a tehetségnevelés legújabb szemléletét:


 „Minden gyermek tehetséges lehet valamiben, csak azt az adottságát tanácsos idejekorán felfedeznünk és a szülőkkel közösen gondoznunk, támogatnunk, hogy ne vesszen el egyetlen egy érték sem.

A könyv lépésről-lépésre bemutatja, hogyan és mikor végezzük:

 • a gyermekek adottságainak, érdeklődésének két évig tartó megfigyelését,
 • a tehetségígéretek beválogatását a tehetségműhelyekbe,
 • az egyéni, mikro- és/vagy kiscsoportos fejlesztését a tehetséggondozó műhelyekben,
 • a komplex tehetségprogramok tervezését, szervezését,
 • a gazdagító programok segítségével történő gyermeki megerősítéseket, támogatásokat és
 • a műhelyek hatáselemzéseinek vizsgálatait.

 

A könyvben olvashatunk arról is, milyen hálózatot érdemes létrehozni, hogy egymást segítve a szükséges személyi és tárgyi feltételeket megteremthessük a gyermekek tehetséggondozásához.
A négy év pozitív tapasztalata egyértelművé tette, hogy ez az út járható. Ezért ajánljuk e rendszert bármilyen programmal dolgozó nevelőtestületnek, akik elkötelezett hívei a gyermekek tehetségnevelésének és esélyt szeretnének teremteni minden gyermek egyéni adottságainak kibontakoztatására.
A könyvet Dr. Balogh László a pszichológia-tudományok kandidátusa, a Nemzeti Tehetségtanács elnökhelyettese lektorálta.
 

a Szerző

Megrendelő letöltése


 

Nagy Jenőné

Csak Tiszta Forrásból című módszertani könyv az „Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel” sorozat 2. módosított száma.
Mit talál az olvasó a könyvben ?
Olyan szakanyagot, mely igyekszik megfelelni a kor követelményeinek, és lépést tart a változásokkal.

 • Az alternatív programban újra írtuk az ellenőrzés,
 • Az értékelés és a minőségirányítás fejezetet, mely megfelel a 2003. június 23án, a 2003. évi LXI. törvény szabályozásában elvárt követelményekkel. Vagyis tartalmazza a minőségfejlesztési rendszer folyamatait, melyet az óvodáknak ki kell dolgozni a minőségirányítási programjukba. 
 • „Az útmutató a programmegvalósításához” című fejezet is teljesen újjászületett. További fontos részekkel is bővítettük az útmutatót, így az egészséges életmódra neveléssel, az érzelmi, szociális és társas nevelés gyakorlati ötleteivel. Ez utóbbiakat az adaptáló óvodák gyakorlata hitelesíti. 
 • „Az útmutató a programmegvalósításához” című fejezet is teljesen újjászületett. További fontos részekkel is bővítettük az útmutatót, így az egészséges életmódra neveléssel, az érzelmi, szociális és társas nevelés gyakorlati ötleteivel. Ez utóbbiakat az adaptáló óvodák gyakorlata hitelesíti. 
 • A program rendszerében készült stencilezhető csoportnapló remélhetőleg megfelel az új elvárásoknak. 
 • Gyermektükör: az érdeklődő óvodavezető választ kap arra, hogy egy nevelőtestületen belül miként tudná szabályozottá, szervezetté tenni – minőségfejlesztési módszerekkel – a gyermekek egyéni fejlesztési rendsze­rét. Hogyan tudná alkalmazni óvodájában a fejlesztőpe­dagógust, s annak többlettudását? Hogyan tudná bevonni a szülőket a gyermekek fejlesztési folyamataiba? A könyv tartalmazza a gyermekfejlődés mérését szol­gáló dokumentumnak, a Gyermektükörnek a továbbfej­lesztett változatát. Ezenkívül mintegy nyolcvan fejlesz­tőjátékot tartalmaz, melyek az „Óvodai nevelés a művé­szetek eszközeivel” című alternatív program speciális eszközrendszerét használják fel. 
   

 

Hogyan rendelheti meg?

Két lehetőség közül választhat:

E-mailben:

Amennyiben most kívánja feladni a rendelését, írja meg postacímét valamint, hogy melyik könyvet választotta az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címre.

Egyszerre több könyvet is megrendelhet.

Postai úton:

Töltse le kinyomtatható megrendelőlapunkat. [ Microsoft (r) Word formátum - rendel.doc ]
Ezáltal a megszokott postai úton adhatja le rendelését.

A megrendelőlap tartalmazza címünket is !

Letöltéshez kattintson ide: megrendelőlap